HTML

rénszarvaspörkölt

Bálnavacsora, rénszarvaspörkölt és lakkapálinka. Skandináv-finnugor élménykonyha.

Friss topikok

Puncisütemény Karéliából

2011.01.25. 15:59 poro

            Karélia (finnül: Karjala) a 14. század óta feváltva két ország fennhatósága alatt volt, hol a svédek, hol az oroszok uralták ezt a finn történelmi tartományt. 1917-ben Finnország függetlenné vált, de nem sokáig örülhettek ennek, Sztálin 1939-ben letámadta az országot, hogy visszaszerezze a finn területeket. Ezzel nagy nemzetközi felháborodást keltett, a Népszövetség is illegálisnak minősítette hadjáratot. A szovjetek egy hét alatt tervezték elfoglalni a területeket, de a Téli Háború végül 105 napig tartott. A felállás pedig a következő volt (természetesen a Vörös Hadsereg javára): háromszor több katona, harmincszor erősebb légierő, és százszor több harckocsi. A finneket Carl Gustaf Emil von Mannerheim marsall(aki a feljegyzések alapján igazi gourmand volt, de erről majd később) vezette, és sikeresen tartóztatta fel az egymilliós szovjet haderőt. Ebben közrejátszottak a síelő kísértetek is. A Suomussalmi csatában például négyszeres túlerő ellenére győztek a finnek, annak köszönhetően, hogy fehér ruhában sítalpakon, szinte láthatalanok voltak a téli finn tóvidéken, gyorsabbak is voltak a szovjeteknél ezáltal. Többször lecsaptak a tábori konyhára, ezzel is ellehetetlenítve, hogy meleg ételhez jussanak ellenségeik. A finn télben, -50 fok is előfordul. -30 fokban én két órát voltam képes folyamatosan mozogva eltölteni, és utána futottam haza forralt bort inni, meg riisipuurot enni. Kipróbáltam, és valóban megfagy a nyál röptében ilyen hidegben. Tehát rendes kamuflázs nélkül, kvázi mozgó céltáblaként, farkasordító hidegben, meleg étel nélkül nekem se lett volna kedvem a dicsőséges Szovjetúnióért az életemet áldozni. Az elbeszélések szerint többször fej nélkülli álló katonákat találtak reggelre virradóra a szovjetek, mert a finnek, csendben hátulról érkezve, elvágták az ellenségeik torkát, és a hulláknak nem volt idejük összerogyni, egyből megfagytak. Finnország elvesztette végül területeinek egy kisebb, iparának egy jelentősebb részét a hadjárat után, de az elcsatolt részekért később megint hadba szálltak a szovjetek ellen. Európából, még Magyarországról is, érkeztek önkéntes férfiak, hogy segítséget nyújtsanak a finneknek. Bezzeg a svédek nem álltak ki nyíltan a finnek mellett, többek között ezért is tartják őket joggal puhapöcsöknek a finnek. Mellékeltem egy vicces videót is ebben a témában.

A karéliai konyha is ennek megfelelően hol svéd, hol orosz, hol finn elemeket tartalmaz. Az egyik legkaréliaibb étel pedig nem más, mint a karjalanpiirakka (karéliai pirog), ami ötvözi a pirogot az északi népek kedvencével, a különböző kásákkal(rizs, árpa, hajdina). Egy rozsos tesztát megtöltenek ezzel a sűrű sós kásával, és aranybarnára sütik. Fontos, hogy ne a készen kapható cukros tejberizst kanalazzuk a tésztába, mint ahogy azt a lusta Mika barátom tette, mert nem fog passzolni a feltéthez, ami legtöbbször munavoi (azaz sósvajjal kikevert főt tojás). És hogy miért jelent a karélia pirog a finn szlengben puncit? Hát ezért:  

A receptet pedig egy olyan szakácskönyvből vettem, ami két éve ünnepelte a 100. születésnapját.

 
Hozzávalók (Karjalanpiirakka):
 
A tésztához:

 

2 dl      víz

1         teáskanál só

2,5 dl   rozsliszt (RL-125)

2,5 dl   fehérliszt (BL-55)

 

A töltelékhez:

3          dl víz

2          dl rizs( én rizottó rizst használtam, jó vele)

2          evőkanál sózott vaj

8          dl tej

A tésztát összegyúrom(lágy lesz), majd hagyom pihenni. Sajnos a töltelék mellet végig ott kell állni, nehogy odaégjen. Felteszem a rizst a vízzel, majd mikor már megáll a kanál a rizsben, elkezdem adagolni apránként a tejet folyamatosan keverve. Eltart egy ideig, de a végeredmény egy hihetetlenül sűrű és selymes tejberizs lesz. Fontos, hogy ne folyjon már a töltelék, mert kifolyik a tésztából. Az is nagyon fontos, hogy a töltelék langyos/hideg legyen a töltésnél, különben a tésztá nyúlik mint a rágógumi, és nem lehet majd formázni.

A tésztát kb 3 cm átmérőjű gombócokba gyúrom, és ellipszis alakúra nyújtom őket a rozsliszttel megszórt deszkán, hogy körülbelül 1mm vastagok legyenek. (Én a vékonyat szeretem, mert jobban ropog, valaki a vastagot, mert nem tudja mi a jó) Közepére töltöm a rizst, és visszahajtom a tésztát, majd becsippentem őket. Aki a kép alapján nem tudja kitalálni, hogy hogyan csippentse be őket, az valószínűleg önálló konyhai munkára alkalmatlan. Ne is próbálkozzon még a karjalanpiirakkával.

180 fokos sütőben sütőpapíros tepsin aranybarnára kell sütni. Amikor kijött a sütőből olvasztott vajjal kell megkenni, és, ha az ember puhán szeretné elfogyasztani, akkor le kell fedni konyharuhával, hogy ne veszítsen annyi vizet. A ropogós fanok ne fedjék le.

Hozzávalók (Munavoi): 

2 főtt tojás

200 g sózott vaj

A főtt tojás sárgáját elkeverem a vajjal, és hozzáadom az apróra vágott fehérjét. Innentől lehet versenyezni, hogy ki tudod többet halmozni a pirogjára.

Csak melegen fogyasztható véleményem szerint.

 

Hyvää ruokahalua!

3 komment

Címkék: finnország pirog karélia

A bejegyzés trackback címe:

https://renszarvasporkolt.blog.hu/api/trackback/id/tr302612571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sellisti 2011.02.13. 11:54:21

Nagy örömet szereztél a pirog recepttel. 13 éve voltam utoljára Finnországban, a karjalanpiirakka volt a kedvencem és nagyon hiányzott, most kaptam 2 csomag fagyasztottat és azon gondolkoztam, hogyan lehetne Magyarországon beszerezni anélkül hogy valakinek oda kéne repülni? :) Keresgéltem, hátha... így találtam rád. Ki fogom próbálni a receptet :) Jól emlékszem hogy van valami hasonló krumplis töltelékkel is? Az is nagyon finom volt, nincs meg véletlenül annak a tölteléknek a receptje?

poro · http://renszarvasporkolt.blog.hu/ 2011.02.14. 08:37:14

Krumplis töltelékkel is előfordul. Egészen egyszerű, mert csak egy sima krumplipürét kell csinálni, a fenti adaghoz kb 1,5 kiló krumpliból és kb 3 deci tejből. Majd ha kicsit kihűlt a püré, bele kell keverni egy tojást. Amikor én beleteszem a tojást, akkor jó habosra keverem a pürét, így nem folyik ki a pirogokból, jobb az állaga, könnyebb vele dolgozni.
Répás-krumplis töltelékkel is árulják (porkkanatäyte) a boltokban. Ehhez a töltelékhez el kell hagyni a tejet, és 1:2 arányban kell pürésíteni a főtt krumplit és a répát. Egy tojás ebbe is megy.

sellisti 2011.02.27. 13:35:50

@poro: Köszönöm, ki fogom próbálni, a krumplisat mindenképpen :)
süti beállítások módosítása